Home ::  FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy



Poprzedni temat «» Następny temat
Bład drukowania etykiet ze składem.
Autor Wiadomość
redbek 

Posty: 92
Wysłany: 2019-09-17, 19:34   Bład drukowania etykiet ze składem.

Witam,
Wersja programu: 5.19.0916.10691
Po którejś aktualizacji popsuł się wydruk etykiet ze składem. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu. Nic w programie z mojej strony nie zostało zmieniane.

Wygląd okna "Dodatkowe dane".
Próbowałem zmodyfikować pole skład poprzez zmianę nazwy na skład1 (zaznaczając opcję: Widoczne we wszystkich pozycjach) jednak zmienia tylko lokalizacje dla danej pozycji, a w reszcie dodaje nowe pole skład1.
Dlatego takie rozwiązanie nie rozwiązuje problemu, gdyż nie widzi mi się zmieniać ręcznie lokalizacji dla 200+ plików tym bardziej, iż wcześniej wszytko działało poprawnie.



Z parametrem %DOD(sklad)%
Konfiguracja etykiety która wcześniej działała, a obecnie nie działa:


Z parametrem %SKLAD%
Po zmianie komendy na %SKLAD% od razu pojawia się docelowy plik, tylko komenda %SKLAD% nie rozpoznaje w pliku ENTER'A.


Jak widać z parametrem %DOD(sklad2)% wszystko również działa poprawnie.


Prosiłbym o rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam.
 
 
slawek 

Pomógł: 14 razy
Posty: 273
Wysłany: 2019-09-18, 09:20   

%DOD(sklad)% pobiera dane z danych dodatkowych towaru - jeśli jest to plik tekstowy to czyta ten plik i drukuje zawartość. Nic tu w obsłudze nie było zmieniane od dłuższego czasu. Sprawdziłem i działa poprawnie. Jeśli nie drukuje zawartości to najpewniej program nie może znaleźć pliku. Radziłbym sprawdzić ścieżki.

%SKLAD% pobiera dane z rekordu towaru z rubryki 'Skład'

Dodatkowo problematyczne mogą być nazwy plików ze składami i Ciebie są spacje i przecinki. To też może być źródło problemów.
 
 
redbek 

Posty: 92
Wysłany: 2019-09-18, 10:14   

slawek napisał/a:
%DOD(sklad)% pobiera dane z danych dodatkowych towaru - jeśli jest to plik tekstowy to czyta ten plik i drukuje zawartość. Nic tu w obsłudze nie było zmieniane od dłuższego czasu. Sprawdziłem i działa poprawnie.


Rozumiem, ale coś musiało się zmienić skoro te polecenie nagle przestało działać.
A u mnie w systemie, jedyne co się aktualizuje to SB4, Windowsa 10 i antywirusa bitdefender total security 2019.

Jednak te dwie kolejnie opcje odrzucam z uwagi na fakt, iż program bez problemu radzi sobie z ścieżkami i z poleceniami %SKLAD% / %DOD(sklad2)% / %DOD(sklad3)% ma tylko problem z %DOD(sklad)% .

slawek napisał/a:
Jeśli nie drukuje zawartości to najpewniej program nie może znaleźć pliku. Radziłbym sprawdzić ścieżki.
Dodatkowo problematyczne mogą być nazwy plików ze składami i Ciebie są spacje i przecinki. To też może być źródło problemów.


Przepraszam, ale ścieżki są poprawnie interpretowane przez program i nie mają, żadnego wpływu na wczytywanie pliku. Jak Pan mógł na screenach zauważyć wystarczy, że dodam do parametru %DOD(sklad)% liczbę 2 która odnosi się do "pola dodatkowego skład2" i wszystko działa poprawnie pomimo, iż są przecinki itp.
Podobnie wystarczy zmiana na parametr %SKLAD% i program widzi dana lokalizację pliku i go wczytuje. Swoją drogą takie same lokalizacje mam już w programie od lat i nigdy nie było problemu. Pani z infolinii podobnie twierdziła jednak zmieniła zdanie jak pokazałem jej, iż wystarczy zmiana polecenia aby ścieżka była poprawnie zinterpretowana.

slawek napisał/a:
%SKLAD% pobiera dane z rekordu towaru z rubryki 'Skład'


Jak widać na screenach 2 i 3 u mnie pobiera plik z tej ścieżki która jest podana na screen'ie 1 ponieważ tam zmieniłem tylko parametr z %DOD(sklad)% na %SKLAD% nic więcej.
 
 
slawek 

Pomógł: 14 razy
Posty: 273
Wysłany: 2019-09-18, 10:26   

Na screenach widać, że 3 ścieżki różnią się od siebie. Wg mnie jeśli %DOD(sklad)% nie działa a %DOD(sklad2)% działa to ścieżka w %DOD(sklad)% jest błędna i prawidłowa w drugim przypadku. Można to sprawdzić.

Jak pisałem wcześniej %SKLAD% nie czyta żadnego pliku ze składem tylko pobiera zawartość rekordu towaru (pole 'Skład')

Informacje o potencjalnych kłopotach ze spacjami i przecinkiem w ścieżce napisałem dodatkowo i nie jest to związanie z problemem %DOD(sklad)%
 
 
redbek 

Posty: 92
Wysłany: 2019-09-18, 11:28   

Nie wiem, jak mam Pana przekonać, iż problem leży w SB4. Może ten filmik który nakręciłem Pana przekona, że ścieżka nie jest problemem.

https://streamable.com/5vvai

Zapomniałem wgrać ten sam plik "nazwatestowa.txt" dla pola dodatkowego %DOD(sklad2)% , ale pod tamtym polem działa.
 
 
slawek 

Pomógł: 14 razy
Posty: 273
Wysłany: 2019-09-19, 07:13   

Przed głębszą analizą problemu próbujemy wyeliminować potencjalne pomyłki użytkownika.
O to tu chodzi a nie o przekonywanie czy problem leży po stronie Small Business czy nie.
Jeśli faktycznie jest to problem SB to musimy go rozwiązać.

Proszę do mnie zatelefonować - połączymy się zdalnie i sprawdzę - http://symplex.pl/?q=contact
 
 
sonsza 

Posty: 6
Wysłany: 2019-09-26, 06:23   

W naszej firmie po aktualizacji (wersja 5.19.0924.10743) pojawił się ten sam problem.
Dzień wcześniej przed aktualizacją wszystko działało jak należy.
Czy zostało to w jakiś sposób rozwiązane?
 
 
slawek 

Pomógł: 14 razy
Posty: 273
Wysłany: 2019-09-27, 14:46   

W poniedziałek będzie dostępna nowa wersja Small Business
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group