Home ::  FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
Kaucja na Barkod
Autor Wiadomość
Dawid84 

Wysłany: 2026-05-10, 10:23   Kaucja na Barkod

Witam, jak ustawić dowiązanie kaucji na barkod? Nie widzę możliwości przypisanie kaucji na barkod n.p. na czteropaka? Ustawiam dowiązanie kaucji do puszki piwa i ustawiam barkod na czteropaka. Gdy programuje kasę Elzab Jota Online to kasa oczywiście tworzy barkod czteropaka jako osobną pozycje z własnym numerem PLU. Gdy sprzedaje czteropaka kaucja się nie dolicza. Stworzyłem osobną pozycję w magazynie 4xkaucja. W kasie ustawiłem dowiązanie do czteropaka z 4xkaucja. Problem w tym że za każdym razem gdy chcę zaktualizować cenę puszki piwa to mi program kasuje dowiązanie w kasie na ten barkod czteropaka. Przy zmianie ceny oczywiście także czteropak się aktualizuje i wtedy kasuje mi dowiązanie 4xkaucja. Próbowałem ustawić żeby nie programował dowiązań towarów tandemów przy aktualizacji ceny piwa jednak dalej kasuje mi dowiązanie czteropaka. Czy ktoś ma pomysł jak sobie z tym poradzić?

[ Dodano: 2026-05-20, 17:10 ]
Proszę o informację jak u innych działa kaucja na barkod 4xpuszka na kasie? Czy jest to problem kasy u mnie? Czy może potrzeba aktualizacje programu? Jak ustawic w programie kaucje na 4xpuszka tak żeby kasa naliczała 4xkaucje automatycznie poprzez tandem? Bo w small business nie widzę opcji na ustawienie tandemu na barkod....

[ Dodano: 2026-06-06, 12:49 ]
Ok, kasa Elzab Jota Online niestety nie obsługuje Barkody tylko tworzy osobny towar PLU.W Small Business niestety nie można ustawić powiązanie osobne na Barkod. Tak więc musiałem sobie poszukać inne rozwiązanie. Usunąłem wszystkie barkody na piwach i stworzyłem towar w magazynie n.p. 4xpuszka piwa X oraz 4xkaucja puszka. Ustawiłem tandem i w kasie wszystko gra. Teraz żeby stany w magazynie się zgadzały ustawiłem recepturę na piwa czyli towar 4xpuszka piwa X składa sie z 4 pojedynczych piw X. Tak samo zrobiłem z kaucją. Wydaje mi się że wszystko powinno działać poprawnie. Jedynie gdy zmienię cenę piwa to muszę także zmienić cenę 4-paka ręcznie ponieważ automatyczne wyliczenie ceny z receptury działa na podstawie ceny zakupu netto. Może moje rozwiązanie się komuś przyda. Pozdrawiam

Pawilon Handlowy 

Wysłany: 2026-06-08, 10:01   

Może lepiej przy sprzedaży używać TYLKO kodu ze sztuki, a przy zakupach kodów i ze sztuki i z czteropaka?

Dawid84 

Wysłany: 2026-06-09, 08:18   

W tych czteropakach puszki są czasami tak zapakowane, że nie widać kodu kreskowego piwa tylko trzeba przesunąć puszkę i czasem rozwalić opakowanie aby wygodnie zeskanować kod puszki. O wiele wygodniej i szybciej jest zeskanować kod na spodzie czteropaka za pakiet 4 piw. Podobnie jest ze zgrzewkami wody. Dlatego właśnie szukam wygodnego i szybkiego rozwiązania przy sprzedaży na kasie.

Odpowiedz do tematu